Page 111 - Παραμυθομαγειρέματα
P. 111
Ο Ζυμαρούλης
σεφΟύκλωτη πίτΑ
τησ νΑξΟύ Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε μια όμορφη οικογέ-
ΥΛΙΚΑ νεια σε ένα μεγάλο και πανέμορφο αγρόκτημα. Τα
Για τη γέμιση: δύο δίδυμα αδερφάκια βοηθούσαν τους γονείς τους σε
1 1/2 κιλό σέφουκλα
Μια παραδοσιακή πίτα που συνήθιζαν 3-4 ξερά κρεμμύδια όλες τις δουλειές του σπιτιού και του αγροκτήματος. Είχαν κάθε είδους
να τη φτιάχνουν μετά την κρεατοφαγία 6-7 φρέσκα κρεμμύδια ζώα και φύτευαν διάφορα λαχανικά.
του Πάσχα. Γίνεται πολύ μυρωδάτη και 1 ματσάκι άνηθο
ελαφριά. αλάτι-πιπέρι
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σέφουκλα. 1 φλιτζάνι ρύζι
Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε χοντρά 200 γρ. ελαιόλαδο
κομμάτια. Χοντροκόβουμε τα ξερά και
φρέσκα κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε τα μάραθο Για τη ζύμη:
και τον άνηθο. Σε φαρδιά κατσαρόλα τσι- 1 κιλό αλεύρι για όλες
γαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τις χρήσεις
τα σέφουκλα, τον άνηθο, το μάραθο, αλάτι, ½ 1 φλιτζάνι ελαιό-
πιπέρι, και σωτάρουμε για 6-7 λεπτά. Προ- λαδο
σθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε λίγο 2 κ.σ. ξύδι
πάνω στη φωτιά και τη σβήνουμε. Ανοί- 2 κ.γλ. αλάτι
γουμε τη ζύμη σε δύο φύλλα, στρώνουμε το 2 1/2 φλιτζάνια νερό
ένα σε λαδωμένο ταψί, ρίχνουμε το μείγμα,
σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και ψήνουμε
σε μέτριο φούρνο για 45 περίπου λεπτά.
110 111