Page 164 - Παραμυθομαγειρέματα
P. 164
το έβαλαν στο ταψί. Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, για να το
κάνει ακόμα πιο νόστιμο και εντυπωσιακό, σκέφτηκε να ρίξουν μέσα
και μερικές πατάτες χοντροκομμένες και αλατοπιπερωμένες.Έτσι, όταν
πια όλα ήταν έτοιμα, το σκέπασαν με μια λαδόκολλα και το έβαλαν μπΑτΟύδΟ
στο φούρνο να ψηθεί. Η συνταγή τελείωσε, η μυρωδιά γέμισε το σπίτι ΥΛΙΚΑ
και τη γειτονιά. Το ευωδιαστό άρωμα τούς είχε όλους αποζημιώσει.
Ήδη ήξεραν ότι σχεδόν είχαν αγγίξει το στόχο τους. Ένα πρωτότυπο
γευστικό παραδοσιακό φαγητό. Πλένετε καλά το κατσικάκι, αφαιρείτε 1 κατσικάκι 6-7 κιλά
από μέσα τα εντόσθια, τα πλένετε καλά
1 κιλό ρύζι γλασέ
Η αγωνία τους όμως δεν τελείωσε εκεί: έμειναν ξάγρυπνοι ψάχνοντας και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Στη 2 ματσάκια μάραθο
ένα όνομα γι’ αυτό το φαγητό. Οι εμπειρίες του και οι ιστορίες που είχε συνέχεια ψιλόκοβετε το κρεμμύδι. Σε μια 2 ματσάκια μαϊντανό
ακούσει ο κυρ Γιώργος τον οδήγησαν να το ονομάσει «μπάτουδο» και κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε 1 ματσάκι σέσκουλα
τα τεμαχισμένα εντόσθια με το κρεμμύδι.
όλοι ήταν σύμφωνοι με αυτό. Τη νύχτα εκείνη στο σπίτι του Αντρέα Έπειτα πλένετε καλά τα χορταρικά, τα ψι- λίγο δυόσμο χλωρό
(προαιρετικά)
και της Κυριακούλας επικρατούσε ακαταστασία. Όλοι κουρασμένοι λοκόβετε και τα προσθέτετε κι αυτά μέσα 3-4 κρεμμύδια ξερά
καθώς ήταν αποκοιμήθηκαν, καθώς η επόμενη μέρα ήταν σημαντική στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι, πιπέρι και αλάτι, πιπέρι
λεμόνι. Τέλος ρίχνετε το ρύζι και ανακα-
λάδι, λεμόνι
γι’ αυτούς. τεύετε σιγά σιγά όλα τα υλικά. Γεμίζετε
Το ξημέρωμα της Κυριακής θύμιζε σε όλους γιορτή. Όλοι ετοιμά- με τα υλικά την κοιλιά του κατσικιού
ζονταν για το μεγάλο τραπέζι. Άρχισαν σιγά σιγά να μαζεύονται οι και τη ράβετε με βελόνα και κλωστή.
Στη συνέχεια αλείφετε το κατσικάκι με
Ναξιώτες με τα φαγητά που είχε ετοιμάσει η κάθε οικογένεια, ανά- μπόλικο λάδι και λεμόνι, το βάζετε στο
μεσα σ’ αυτούς και η οικογένεια του Αντρέα και της Κυριακούλας. Το ταψί μαζί με πατάτες χοντροκομμένες και
γλέντι ξεκίνησε, όλοι έφαγαν, ήπιαν, χόρεψαν και ευχαριστήθηκαν. Το αλατοπιπερωμένες. Το σκεπάζετε με μια
λαδόκολλα και το βάζετε στο φούρνο να
γεμιστό κατσικάκι έγινε ανάρπαστο, όλοι μιλούσαν γι’ αυτό την ίδια ψηθεί για 2-3 ώρες στους 200 C.
ο
αλλά και πολλές μέρες μετά. Έτσι το «μπάτουδο» μπήκε επάξια στην
παραδοσιακή κουζίνα της Νάξου.
Νικόλας Προμπονάς
164 165