Page 60 - Παραμυθομαγειρέματα
P. 60
Μετά από λίγη ώρα σκέ-
φτηκε να κάνει μια βόλτα
στη γύρω περιοχή. Καθώς
προχωρούσε έβλεπε εδώ κι χόΙρΙνό
εκεί κάτι μεγάλα περίεργα μΕ ΠρόβΑτςΕς ΥΛΙΚΑ
χόρτα. Της έκαναν τρομερή εντύπωση γιατί δεν τα είχε ξαναδεί τόσον
καιρό που γυρνούσε στους αγρούς και τα χωράφια. Αποφάσισε να κόψει
μερικά και να τα πάει στο σπίτι της. 1 κιλό χοιρινό
2 κιλά προβάτσες
Όταν γύρισαν από την εκδρομή, έτρεξε αμέσως σπίτι γιατί ανυπομο- 2 μέτρια κρεμμύδια
νούσε να τα δείξει στη μαμά της. Μόλις εκείνη τα είδε της είπε: «Αυτά 1 ματσάκι άνηθο
τα χόρτα λέγονται προβάτσες. Πού τα βρήκες, μικρή μου; Εδώ και πολύ λίγο αλάτι
καιρό θέλω να φτιάξω ένα παραδοσιακό φαγητό που αρέσει πολύ στον λίγο φρεσκοτριμμένο
πιπέρι
πατέρα σου, χοιρινό με προβάτσες, και δεν έβρισκα πουθενά». «Εκεί που 1 ποτηράκι κρασιού
πήγαμε εκδρομή, στον Αλυκό, έχει πάρα πολλά», της απάντησε. λάδι
Την επόμενη μέρα, η Μαρίνα με τη μητέρα της πήγαν στον Αλυκό Για το αυγολέμονο:
και μάζεψαν πολλά χόρτα. Όταν γύρισαν στο σπίτι, τα καθάρισαν, Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια, 2-3 αυγά
τα έπλυναν και άρχισαν να φτιάχνουν τη συνταγή «χοιρινό με προ- το πλένουμε και το βάζουμε σ’ ένα χυμό 2 λεμονιών
σουρωτήρι. Σε μία κατσαρόλα ρίχνου-
βάτσες». Η Μαρίνα βοήθησε τη μαμά της και μόλις ετοιμάστηκε το με το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε
φαγητό δοκίμασε, λέγοντας: «Πολύ ωραίο και νόστιμο, ειδικά τα χόρτα πολύ καλά το χοιρινό. Προσθέτουμε
που μαζέψαμε». το κρεμμύδι και αφού ανακατέψουμε,
σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά περί-
Από τότε το κοριτσάκι με που. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε
τη μαμά του πήγαιναν σ’ τις καλοπλυμμένες προβάτσες. Όταν
αυτό το σημείο και μάζευαν είναι σχεδόν έτοιμο το φαγητό, ρίχνου-
με και τον άνηθο στην κατσαρόλα.
χόρτα. Αν τους περίσσευαν, Αφού σβήσουμε το μάτι, ετοιμάζουμε το
τα έβαζαν στην κατάψυξη, αυγολέμονο και περιχύνουμε το φαγη-
για να τα έχουν οποιαδήπο- τό, το οποίο σερβίρεται ζεστό.
τε στιγμή τα χρειαστούν.
Μαρίνα Μουστάκη
60 61